Program och kallelse 2020

KALLELSE

1. Val av ordförande och sekreterare för årsmötet

2. Förslag på två justeringsmän att jämte ordföranden justera årsmötets protokoll, som också vid behov är rösträknare

3. Årsmötets stadgeenliga utlysande

4. Fastställande av röstlängd

5. Styrelsens berättelse för det gångna verksamhetsområdet

6. Revisorernas berättelse

7. Fastställande av resultat- o balansräkning

8. Ansvarsfrihet för styrelsen

9. Fastställande av årsavgift 2021

10. Genomgång av budget för innevarande år.

11. Val av styrelse

12. Val av revisorer och ersättare

13. Val av valberedning

14. Inkomna motioner från medlemmarna

15. Förslag på ersättning till styrelsemedlemmar för kostnader i samband med föreningsarbete (resor, telefonersättning m.m.)

16. Förslag på ändring av föreningens stadgar. Våra stadgar finns på vår hemsida. www.nvsktradgard.se.

17. Information från styrelsen

18. Avslutning

Handlingar till årsmötet finns på www.nvsktradgard.se

OBS Nordvästra Skånes Trädgårdsförening kallar till extra årsmöte

Torsdag 2 april. Mer info i programmet.

 

Program

Vi är glada att så många vill delta i föreningens arrangemang. En del arrangemang har bindande anmälan, men vi har också valt att ha "sista dagen" anmälan i vissa fall. Har du anmält dig och ångrar dig eller får förhinder i sista minuten ber vi att du avbokar snarast.

Måndag 24 februari - Årsmöte

Efter årsmötesförhandlingar välkomnar vi Lena och Kjell Åberg från Åbergs Trädgård & Café i Ystad. De berättar om sin verksamhet, visar bilder och tipsar om hur man får smak på sina grönsaker. De hinner säkert med sommarblommorna också.

Plats: Åvalla Församlingsgård, S. Kyrkogatan 3, Ängelholm.

Tid: 18.30.

Kostnad: Fritt inträde till årsmötet. Föredrag och kaffe med smörgås och kaka bjuder föreningen på. Meddela ev specialkost. Icke medlemmar 150 kr, betalas till bankgiro 5665-8594 vid anmälan.

Kontakt: Bindande anmälan senast 5 februari till Anne Persson annepersson0402@gmail.com eller 0733-62483

 

Resan till Stockholm måste tyvärr avlysas. Mässan är inställd p gr a coronavirus.

Fredag - Söndag 27 - 29 mars - Nordiska Trädgårdar Älvsjö, Stockholm samt Slottsträdgården Ulriksdal, Solna

(Vi gör ett försök till – hoppas att vi blir minst 30 personer i år).

Vi besöker under lördagen Nordiska Trädgårdar, den ledande trädgårdsmässan i Norden. Årets tema på Nordiska Trädgårdar 2020 är: Blomstertid. Den kommer. ”I takt med att vintern rasar växer hoppet om en ljus framtid. Det sprätter och knäpper i mark och grenar. Livet vänder tillbaka. Allt som en gång dött kommer sakta tillbaka, lite starkare, lite vackrare. Nu börjar förberedelsen inför ankomsten. Inget lämnas åt slumpen. Vi rensar och krattar för att få en så bra start som möjligt. Vi vet vad som väntas men blir lika överraskade varje gång. Samma visa år efter år. Blomstertid. Den kommer”.

Plats: Buss avgår från samåkningsparkeringen vid Erikslund, Varalöv.

Tid: 07.00.

Kostnad: First Hotel Norrtull. Pris per person i delat dubbelrum 2850 kr. Enkelrumstillägg 750 kr. Följande ingår: 2 övernattningar, 2 frukostar och 3-rätters middag på lördag. Inträde och guidad tur av Bosse Rappne på Slottsträdgården Ulriksdal. First Hotel Norrtull ligger i centrala Stockholm, i hjärtat av den expansiva stadsdelen Vasastaden. Hotellet ligger i Grönstedska Palatset som en gång var centrallager för all vin och sprithantering i Sverige. Lokalbussar stannar precis utanför hotellentrén, och pendeltåg och tunnelbana finns bara ett par kvarter bort. (www.firsthotels.se) Bussen gör 2 stopp på vägen upp till Stockholm. Ta med fika- och lunchkorg. Vi beräknar vara uppe för incheckning på hotellet c:a 16:00. Egentid eftermiddag och kväll.

På lördag lämnar vi hotellet 09.30 för busstur till Nordiska trädgårdar Älvsjö. Inträde till mässan betalas av var och en - rabattkod kommer att fås i Hemträdgården nr 1 eller 2. På kvällen äter vi en gemensam 3-rätters middag på hotellet.

På söndag 09.30 åker vi till Slottsträdgården Ulriksdal där vi får en guidad tur av Bosse Rappne. Efter rundtur finns det möjlighet att fika på Ulriksdal. (www.rappne.se) 12.00 – hemfärd. C:a 9 timmar med 2 stopp. Möjlighet till fika och lunch.

Kontakt: Bindande anmälan senast 15 februari till Agneta Mattsson, agneta_mattsson@hotmail.com eller 0708-249470. Meddela ev specialkost. Betalning skall vara oss tillhanda senast 25 februari på bankgiro 5665-8594. Avbeställningsskydd ingår ej. För avbokning av resa se föreningens avbokningspolicy på hemsidan.

Tyvärr inställt

Onsdagen den 1 april – Medlemskväll – Bokashi

Bokashi är ett sätt att göra jord av dina matrester – oavsett om du bor på landet eller i staden. En funktionell komposteringsform som tillhör tiden och din odlingsjord blir bara bättre och bättre för varje år. Kajsa Sjaunja på Mikrojord föreläser om Bokashi och berättar om hur växterna trivs i den nya jorden. Du får också möjlighet att köpa ett startpaket eller endast bokashiströ. Mamsellen serverar kvällsfika, kaffe/ te och smörgås, som föreningen bjuder på. Meddela ev. specialkost.

Plats: Hedentorps plantskola, Ängelholm.

Tid: kl. 18.30.

Kostnad: Gratis.

Kontakt: Anmälan senast den 20 mars till Ingrid Trägårdh, ingrid.tragardh@ektv.nu eller 0709-180528

Tyvärr inställt

Tors 2 april Extra årsmöte

Plats: Åvalla Församlingsgård, S. Kyrkogatan 3, Ängelholm.

Tid: kl 18.30. Styrelsen vill informera och erhålla godkännande av uppdaterade stadgar för Nordvästra Skånes trädgårdsförening. Förslag till nya stadgar kommer finnas på hemsidan från den 1 februari. Välkomna.

Tyvärr inställt

Onsdag 15 april. Vi besöker Sofiero med guidning och utställning i Orangeriet

Den danske trädgårdmästaren Claus Dalby, känd över hela Skandinavien för sina trädgårdsböcker och TV-program skapar för första gången en blomstrande krukutställning i Sverige. 10 000 specialbeställda lökar är nu planterade i krukor. - ”Jeg elsker farver og former og ved at plante i krukker, er det nemt at skabe de mest fantastiske kombinationer. Forårets udstilling i orangeriet kommer til at bestå af store krukkearrangementer i smukke pasteller” berättade Claus Dalby för oss när vi träffade honom på Sofiero i höstas. Vi gör en historisk promenad genom park och trädgård kryddad med fokus på den aktuella blomningen. Efter denna guidade tur kommer vi så till Orangeriet där rundturen avslutas och vi ges möjlighet att i lugn och ro besöka Claus Dalbys utställning. Guiden finns kvar under hela vårt besök. Medhavd fika i Orangeriet i mån av plats eller i slottets bibliotek.

Plats: Sofiero entré. Tid: 17.45

Kostnad: Föreningen bjuder på detta arrangemang.

Kontakt: Bindande anmälan senast 15 mars till Gunilla Bokelund-Bengtsson, rolf_gunilla@telia.com eller 0708- 914940.

Söndag 24 maj – Grön Titt

Margaretha och Per-Ingvar Persson visar sin inspirerande villaträdgård i Vejbystrand. I trädgården på drygt 1000 kvm finns bl.a. en bäck med guldfiskdamm, rabatter med rhododendron, azaleor och blåregn, rosor, perenner och blommande buskar. I nyttoträdgården odlas bl.a. sparris, jordgubbar, hallon, björnbär, blåbär och vinhallon liksom fruktträd och bärbuskar t.ex. persikor, aprikoser, fikon och vindruvor. Parkering på intilliggande vändplats och på anslutande gator.

Plats: Ripvägen 2 C, Vejbystrand. Tid: 13.00-17.00.

Kostnad: Fritt deltagande. Ta gärna med egen fikakorg.

Kontakt: Ingen föranmälan.

Tyvärr inställt

Söndag 31 maj – Heldagsresa till Halland

En botanisk oas med vattenfall, rhododendrondal, hassellund, terrassträdgård, blomsterängar och en sagolik tjärn. Så beskrivs Vargaslätten, en privatägd trädgård, men mer som en park i storlek med Norrvikens Trädgårdar och Sofiero. Vi får en guidad visning, kaffe/te/ smörgåstårta (meddela ev specialkost) och en nyskriven bok om trädgården. Därefter besöker vi den intilliggande och nyinflyttade Gerbianska Trädgården med plantskola och växtförsäljning. Dagen avslutas med ett besök i Millas Trädgård i Laholm, en 650 m2 stor trädgård i english cottage stil med många rosor, pergola, lusthus, damm och fontäner. Trädgården har visats i flera trädgårds- och inredningstidskrifter.

Plats: Buss avgår från samåkningsparkeringen vid Erikslund, Varalöv.

Tid: 08.00.

Kostnad: 545 kr/person inkl boken ”Sigrid Ericson och Vargaslätten” av Jan Jörnmark eller 790 kr/par (par kan denna dag vara 2 pers som gör gemensam anmälan) inkl en bok. Föreningen bjuder på busstransporten. Ta med egen fikakorg för fika för- och eftermiddag.

Kontakt: Bindande anmälan till Bodil Svensson, bs@privat.t3.se eller 0733-64 76 80, senast den 30 april. Avgiften betalas till bankgiro 5665-8594 senast 15 maj.

Söndag 28 juni – Tusen Trädgårdar

Dagen då många trädgårdar i hela Sverige är öppna för besök. Mer information finns på www.tradgard.org/tusen eller www.tradgardsriket.se.

Lördag den 25 juli - Hillarps köksträdgårdar

Hillarps köksträdgårdar bjuder på odlingsglädje och roliga recept. Kerstin Junker Lönnerholm, landskapsarkitekt, och Maria Linderoth, kock och fritidsodlare, driver Hillarps köksträdgårdar. De tar emot oss med guidning, föredrag och fika. Meddela ev specialkost.

Plats: Hillarpsvägen 85 Hov Båstad. Samling: Hovs kyrka.

Tid: 13:45 Kostnad: 100 kr. Betalning kontant på plats eller swish.

Kontakt: Anmälan till Ingrid Scott senast 1 juli på ingridscott50@gmail.com eller 0705-933770. 

Lördag – söndag 8 – 9 augusti Vi reser till Langeland med Hannu Sarenström som ciceron.

Lördag: Hannu visar oss sitt vackra Langeland med utvalda trädgårdar, vi besöker också hans nya trädgårdsprojekt och hör om tankar och framtidsplaner. Strax efter tittar vi in i Birgits och Axels have - en stor och mycket naturpoetisk trädgård omgiven av havet. Vi stannar till i Humble där vi tittar på en liten ljuvlig pärla i form och grönska även när den inte är i full blom. Vi tar oss vidare till en arkitektritad trädgård med tydliga rum och häckar och stora formella perennplanteringar. Trädgårdshistorikern Helle Rawn bor strax intill så vi tar en kort promenad och besöker henne. Det är ingen stor designträdgård, men en förtjusande bonnehave inspirerad av gamla tiders lantbruksträdgårdar. Vi avslutat dagen med middag på hotellet. Söndag: Vi besöker en hostaträdgård strax norr om Rudkøbing, med en fantastisk samling av hostor och unika träd och buskar. Det finns växter till försäljning på gården. Vidare till Medicinhaverne i pittoreska Tranekær, det är en stor anläggning som sköts av frivilliga. ”Jag tycker inte att det är så vackert, men väldigt intressant och det är roligt att läsa om medicinväxterna, alla mina besökare har älskat besöket” säger Hannu. Vi kommer säkert att hålla med. Vidare till Haven i Troense som skapats av Helle Troelsen som är trädgårdsarkitekt och författare och har en fantastisk trädgård i en gammal miljö som hon ständigt förhåller sig till. Vi äter lunch på en pittoresk krog nere i Svendborg hamn. Vidare till dagens sista äventyr som är en uppmärksammad trädgård i modern tappning, ca 20 min från Svendborg. Samtliga trädgårdar, förutom den i Humble, är ca 2000 kvadrat eller större. Visst låter det underbart, sedan känner vi ju Hannu vid det här laget, det blir säkert en och annan överraskning på vägen. Vi bor på 4-stjärniga Stella Maris i Svendborg. I priset ingår morgenmad och 2-rätters middag lördag kväll på hotellet, eftermiddagsfika och lunch dag 2 samt inträde och guidning med Hannu. www.stellamaris.dk

Ta med fikakorg och lunch. Vi lunchar dag 1 i Hannus trädgård.

Plats: Buss avgår från samåkningsparkeringen vid Erikslund, Varalöv.

Tid: 07.00.

Kostnad: Plats i dubbelrum: 3350 Svkr. Plats i enkelrum: 3950 Svkr. Kontakt: Bindande anmälan till Jutta Lindh på jutta.lindh@telia.com eller 0761-315260 senast 15 april. Betalning skall vara oss tillhanda senast 15 maj på bankgiro 5665-8594. Meddela ev specialkost. Avbeställningsskydd ingår ej. För avbokning av resa se föreningens avbokningspolicy på hemsidan.

Söndag 6 september - Höstträdgårdsmässa

Runt 80 utställare - musik - invigningstalare - växtloppis och massor med besökare.

Plats: Hembygdsparken Ängelholm.

Tid: 10.00 - 17.00.

Kostnad: Fritt inträde och fri parkering (Mer information kommer på www.nvsktradgard.se).

Onsdagen den 16 september – Medlemskväll – Höstplantering

Trädgårdsmästare Lasse Olsen guidar oss genom plantskolans vackra trädgård, som ger oss tankar om att hösten är på väg. Därefter går vi in och lyssnar på Lasse när han på ett teoretiskt sätt berättar om värdet att plantera under hösten – en stor betydelse för växternas utveckling. När våren kommer är dina växter redan på plats och du kan luta dig tillbaka och bara njuta. Mamsellen serverar kvällsfika, kaffe/te och smörgås, som föreningen bjuder på. Meddela ev. specialkost.

Plats: Hedentorps plantskola, Ängelholm.

Tid: Kl. 18.00. Kostnad: Gratis.

Kontakt: Anmäl senast den 5 september till Ingrid Trägårdh på ingrid.tragardh.ektv.nu eller 0709-180528.

Onsdag 14 oktober – besök på Engelbrekts äppelodling i Södåkra

Vi får en guidad visning på odlingen och i packeriet och får även möjlighet att handla efteråt. 1966 planterades de första träden till odlingen och idag har man ungefär 170.000 träd på ett område av ca 40 hektar! Det finns äppelsorter som Discovery, Aroma, Zari, Ingrid Marie, Elise och Rubinstar. Varje höst skördas 1300 ton äpplen. Innan äpplena säljs måste de kvalitets- och storlekssorteras vilket sker i packeriet som finns på gården. Äpplena säljs dels till grossist genom Äppelriket dels i den egna gårdsbutiken som har öppet året runt.

Plats: Gamla Södåkravägen 233, Jonstorp.

Tid: 14.00.

Kostnad: fritt deltagande.

Kontakt: Anmälan senast 30 september till Jutta Lindh på jutta.lindh@telia.com eller 0761-315260. Begränsat antal deltagare.

Onsdag 25 november Fredriksdalsvisning med Sanning och skvaller

Vandringen går genom park och lövgångar, till Herrgården och Ågård och in i stadskvarterens gränder. I Apoteket får du höra vilka örter som gjorde apotekaren på extra gott humör. Exklusivt för den här visningen är att du även får höra om Varulven på Stattena. Kan hända att håren reser sig lite extra när det är som mörkast under höst- och vinterhalvåret. Vi bjuder på matig bulle med kaffe/te. Meddela ev specialkost.

Plats: Fredriksdals huvudentré Helsingborg.

Tid: 18.00.

Kostnad: 100 kr

Kontakt: Bindande anmälan senast 15 oktober till Gunilla Bokelund-Bengtsson, rolf_gunilla@telia.com eller 0708-914940. Betalning skall vara oss tillhanda senast 25 november på bankgiro 5665-8594. OBS. Begränsat antal deltagare.

 

Medlemsrabatter

Blomsterstallet i Höganäs: 13% på växter, Väsby Fäladsväg 273 Höganäs.

Faunus Träd: 10 % om kostnaden överstiger 1000 kr. www.faunustrad.se

Flora Linnéa Fredriksdal: 10% på växter och växttillbehör. www.floralinnea.se

Furutorps Trädgård och Landskap Munka-Ljungby: 10% på hela växtsortimentet och 20% på växtbeställningar som överstiger 200 kr. www.furutorpslandskap.se

Förslövs Handelsträdgård, Förslöv: 10% rabatt på hela sortimentet. Kan ej kombineras med andra erbjudanden, gäller ej beställningar. www.ekenbergs.com

Hedentorps Plantskola Ängelholm: 10% på trädgårdsväxter. Rabatten gäller inte på beställningar och kan inte kombineras med andra rabatter, erbjudanden eller extrapris. www.hedentorps.se

Maritas Blomsterglädje, Höganäs: 10% på blommor

Plantskolan i Ängelholm AB: 10% på växter ordinarie pris. www.plantskolan.se

Rolf Bengtsson Rögle: 10% på skulpturer vid pris över 500 kr www.rolfrogle.se

Stenbutiken, Viken: 10 % vid köp av hel pall sten, www.stenbutiken.se

Timjan & Träd, Hjärnarp: 10 % vid inköp av växter, www.timjantrad.se

Trädgårdslycka, Hjärnarp: 10 % vid inköp av växter, www.tradgardslycka.nu, tel 0700-91 21 61

Välaplantor Väla by: 10% på växter. www.valaplantor.se

Växtia, Fjärholma 2351, Markaryd: 10% på hela sortimentet www.vaxtia.se  www.plantskolan.se  

 

 

Styrelse

Agneta Mattsson, ordförande och mässansvarig, agneta_mattsson@hotmail.com, 0708-24 94 70

Bodil Svensson, vice ordförande, bs@privat.t3.se 0733-64 76 80

Gunilla Bokelund–Bengtsson, kassör, rolf_gunilla@telia.com, 0708-91 49 40

Ingrid Trägårdh, sekreterare, ingrid.tragardh@ektv.nu, 0709-18 05 28

Anne Persson, webbansvarig, annepersson0402@gmail.com, 0733-62 48 31

Jutta Lindh, ledamot, ansvarig trädgårdsgrupperna, jutta.lindh@telia.com, 0761-31 52 60

Ingrid Scott, ledamot, medlemsansvarig, ingridscott50@gmail.com, 0705-93 37 70

Annett Larsson, ledamot, annett.larsson@hotmail.com, 0736-578105

Hanna Hanzén, ledamot, ansvarig facebook, hannagren@hotmail.com, 0703-41 08 07

 

www.nvsktradgard.se